Požár na junácké klubovně v Ratíškovicích – neděle 14.12.2008

Stručný popis události: 

Po zdárně ukončené akci “JUNÁCKÁ ZABÍJAČKA 2” jsme se večer rozešli do svých domovů s výslužkou v podpaždí. Na klubovně zůstalo na nocleh pouze několik přespolních účastníků akce.
Požár vypukl zhruba půl hodiny po půlnoci. Byl zpozorován v zárodku Marťanem, který shodou okolností ještě uklízel po sobotní zabijačce. Když zjistil, že nezvládne oheň uhasit hasícím přístrojem, duchapřítomně vzbudil ostatní kamarády, kteří již spali v horní místnosti – čímž jim pravděpodobně zachránil život, a zavolal hasiče. Během asi tří minut se požár masivně rozšířil do prostorů nad krbem – přístřešků, meziprostor stropu, hůry a střechy. Vzápětí dorazila Policie ČR a následovaly čtyři hasičské sbory – z Hodonína, Ratíškovic, Dubňan a Vracova. Požár se mezitím rozšířil do celé dřevěné části klubovny – hůra, přístřešky, horní místnosti, krovy a strop ve velké místnosti. Pak následoval asi hodinový souboj s plameny, za přihlížení zděšených skautských činovníků a několika desítek zvědavých občanů. Dohašování menších ložisek požáru trvalo zhruba další dvě hodiny. Klubovnou proteklo odhadem 20 kubíků vody. Co neshořelo je promáčené. Ve sklepě je hladina vody.
Po uhašení požáru zůstali u ohořelé klubovny až do příjezdu požárního vyšetřovatele ratíškovičtí hasiči. Požární technik přijel kolem deváté hodiny ranní, kdy už se ke klubovně opět scházel skautský lid s nabídkou pomoci při likvidaci následků požáru. Po ohledání objektu vyšetřovatelem a jeho souhlasu bylo domluveno, že se začnou likvidovat ohořelé trosky klubovny v 13 hod. Požární technik Stanislav Klásek konstatoval, že příčinou požáru bylo špatně provedené těleso komínu od krbu.

I přesto, že byla neděle v uvedenou hodinu přišlo snad přes 50 ochotných. Brigáda trvala až do tmy. Vyklízely se ohořelé trosky, zničené celty, zbytky raftů, ohořelý nábytek, sundávala se poničená střešní krytina, likvidovala se voda ve sklepě, atd. Až při této činnosti jsme s hrůzou zjišťovali, jak bylo řádění ohnivého živlu ničivé. Během několika málo hodin byla celá dřevěná část klubovny totálně zničena, včetně elektrických rozvodů. Běsnění živlu zůstala ušetřena pouze kuchyň a umývárka s WC a sklepy, které ovšem byly totálně promáčeny. Co se dalo zachránit jsme převezli do úschovy ke Svaťovi do hale – některé stole, židle, totem, několik beden, zachráněné oddílové materiály si vedoucí převezli do svých domovů.
V průběhu dne přijížděli další příznivci, přičemž se někteří z nich při pohledu na poničenou klubovnu neubránili slzám. Po skončení brigády se užší vedení Junáka Ratíškovice a technických věcí znalí soukmenovci sešli ke krátké strategické poradě co a jak dál. Zde jsme se kromě organizačních a technických věcí dohodli na uspořádání sbírky na obnovu klubovny, protože naše finanční možnosti jsou z pochopitelných důvodů nedostačující (s požárem, jehož následky nás můžou stát při dnešních cenách až milion korun – nikdo nepočítal), dále budeme žádat náhradu škody na pojišťovně a čerpat z krizových fondů našich nadřízených orgánů a vyšších územních celků.
Taky moc děkujeme všem čtyřem hasičským sborům za profesionální zásah a všem brigádníkům za obětavou a rychlou pomoc. Doufáme, že tato solidarita, která se ve velké míře projevila již na této první narychlo svolané brigádě nevyprchá, ale naopak se bude zvětšovat, protože to budeme “sakra” potřebovat.

SBÍRKA na obnovu junácké klubovny v Ratíškovicích.

Prosíme všechny příznivce Junáka v Ratíškovicích,
aby nám přispěli na opravu klubovny poničené požárem.

Za jakoukoliv finanční i jinou pomoc předem děkujeme.
Č. účtu: 215651636/0300, nebo kasička na Obecním úřadě Ratíškovice.
Více informací na: www.junak-ratiskovice.cz

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..