Dušičkový závod – Bigglesův memoriál – 2010 (21. ročník)

Dušičkový závod – Bigglesův memoriál letos proběhl v Ratíškovicích v  sobotu 6. 11. 2010. Zůčastnilo se ho 16 hlídek jejichž osazenstvo pocházelo převážně z oddílů Tuláci a Squaw z Ratíškovic a z odd. Jižní kříž z Mutěnic. Pochvala!

Realizační team o cca 20 lidech si pro soutěžící letos připravil celkem 17 stanovišť – 13 pro mladší, 15 pro starší, 2 jen pro mladší (test a puzzle), 4 jen pro starší (střelba ze vzduchovky, morseovka a signalizace, koštýř, topografie) a 11 společných (odhad minuty, idea, příroda, uzlování, hod na cíl, zdravověda, lezení na strom, rozdělat oheň, lanové překážky, nosítka a nerudův běh). Trochu nás mrzí, že nepřijela ani jedna hlídka z ostatních junáckých středisek na okrese – Mikulčice, Veselí nad Moravou, Hodonín a Kyjov. Ale ještě víc nás mrzí, že nepřijela dokonce ani jedna kompletní hlídka z některých našich domácích oddílů – Trojka Ratíškovice, Andromeda Vracov a eLkO Skoronice. No nic – SNAD PŘÍŠTĚ na 22. ročníku. Co nás naopak potěšilo bylo počasí – celé dopoledne bylo až nezvykle teplo a svítilo sluníčko.

Nicméně i z tohoto malého vzorku účastníků bylo lze vypozorovat, že dovednosti, znalosti a hlavně fyzická kondice většiny účastníků byla slušně řečeno: nic moc. Oheň např. rozdělala jen jedna jediná hlídka, o topografii někteří starší účastníci slyšeli jakoby poprvé, na laně se udržel málo-kdo a o morseovce a signalizování radši ani nemluvím.

U vlčat a světlušek zase překvapilo, že neznají např. ani základních 6 uzlů – taky to některé hlídky svým vedoucím hned vytmavily: “… proč jste nás to nenaučily?” Pravidla, stanoviště a v některých případech i otázky jsou po několik let stejné a veřejně dostupné, tak by neměl být problém se na závod alespoň trochu připravit. Doufejme, že tyto negativní dojmy byly způsobeny nízkým věkem většiny účastníků a na příštím ročníku budeme všichni mile překvapeni jak vysokou účastí, tak kvalitními výkony našich dětí.

Kompletní výsledky včetně složení hlídek a časů jsou v příloze – ZDE.  Více fotografií v galerii – ZDE

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..