Vývoj událostí po 7 týdnech po požáru

Je konec ledna a klubovna se změnila k nepoznání – už to není spáleniště bez střechy, ale staveniště s novými krovy. Tesařům se podařila pěkná práce a to i přes velký mráz, který celý první lednový týden jejich činnost doprovázel. Klubovna má prostě novou konstrukci střechy, parozábranu a laty. Ke konci měsíce také přibyly nové střešní okna a některé klempířské prvky – oplechování komínu, střešních oken a instalace rýn a svodů. Bohužel se ještě nepodařilo střechu dokončit (z důvodu dlouhých dodacích lhůt plechové střešní krytiny) a uklidit hromady materiálu okolo klubovny – to zase kvůli mrazu. Zato se podařilo na klubovnu dopravit konstrukční materiál na stavbu nového stropu ve velké místnosti – zaříznuté a natřené ocelové íčka a fůra trapézových plechů. Důležité je, že do interiéru klubovny již neprší či nepadá sníh.

V sobotu 17. 1. 2009 proběhla také další větší brigáda, při které jsme měli za úkol demontovat prohořelý strop ve velké místnosti, a odstranit úplně zničenou dlážku tamtéž. Také bylo potřeba ještě oklepat hromadu cihel, vynosit spoustu sutě, doškrábat začouzenou omítku na chodbě a ve velké místnosti a spálit další ohořelé kusy dřeva, které se hromadily při demontáži stropu. Této brigády se zúčasnilo opět přes 20 dobrovolníků a tentokrát přijelo i dost přespolních členů – např. z Vracova, Hodonína či Prušánek. Nejdřív musel proběhnout úklid a přenášení materiálu a nářadí, které se nacházelo na místě našeho budoucího demoličního řádění. Pak následovalo vyškubání desek z horní části stropu a zároveň třídění – ohořelé oheň – dobré odhřebíkovat a uskladnit. Pak nastoupila technika – (motorová pila) a začaly se opatrně řezat a vynášet trámy. Tato část akce byla nejnáročnější, protože velmi těžké trámy se musely opatrně demontovat za pomocí několika mužů a to ve více než dvou a půl-metrové výšce. Zbytky trámů se pak museli pracně vysunovat ze stávajícího zdiva aniž by se zdivo poškodilo. Další pekelná dřina byla s gumolitem přilepeným či přimrzlým k dřevotřískovým deskám, které byly nasáklé vodou a následně zmrzlé – tudíž velmi těžké, skoro jak betonové desky. Nicméně kolem 13. hodiny jsme měli všechny vytyčené úkoly splněny a vypravovali jsme se domů do tepla na oběd.

Ohledně sbírky a shánění financí se daly věci také slušně do pohybu. Za prvé se nám podařilo dodat pojišťovně celkem rychle všechny potřebné lejstra (seznam shořených věcí včetně dokladů o jejich pořízení, cenové návrhy – rozpočty na práce a materiál na uvedení klubovny do původního stavu od několika firem – tesaři, zedníci, elektrikáři, topenáři …, a další odborné posudky na některé požárem poškozené a již nepoužitelné věci). Prostě spousta papírování, kopírování, přepisování, hledání v archivech (ještě že neshořely), psaní a odesílání dopisů a e-malů a mnoho dalších nudných a otravných činností. Ale mravenčí práce začala nést plody a pojišťovna nám koncem měsíce již vyplatila zálohu na probíhající práce to ve výši 700 000 Kč. Což je dobře, protože se již blížila splatnost faktur za proběhnuvší práce. Rovněž se ozvali s příslibem pomoci z Jihomoravského Kraje a Krajské rady Junáka, kde jsme mimo jiné také žádali o mimořádnou dotaci. Ve sbírce máme ke konci ledna cca 127 000 Kč, to znamená, že od konce roku se téměř zdvojnásobila. Další finační injekce by měla přijít z výnosu skautského plesu, takže všichni vzhůru na ples a kupovat tombolu – první cena je computer minibook Toshiba.Všem dárcům, ale i brigádníkům a ostatním lidem, kteří se jakkoliv podílejí na rekonstrukci naší klubovny či podpoře Junáka Ratíškovice moc a moc děkujeme.

V únoru by se měla dodělat střecha – položit plechová střešní krytina, vybudovat nový strop ve velké místnosti a začít dozdívat zbourané části zdiva. Vše ale záleží na počasí, které je letos jak na sviňu dosti drsné, kde jsou ty mírné teplé zimy?

Palis

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..