Výsadba lípy na počest Svaté Anežky České 6.11.2011

Sešli jsme se v neděli před farou a začali pracovat na tom, aby náž stromek mohl pohodlně růst. Náš oddíl se totiž zapojil do projektu České rady dětí a mládeže, v rámci kterého dětské oddíly vysazují lípu srdčitou jako odkaz na Svatou Anežku Českou. Svatá Anežka Česká je patronkou českého státu a dcerou Přemysla Otakara I, která letos slaví 800 leté výročí narození.

Zkrátili jsme větve v koruně tak, aby se strom vyrovnal se ztrátou kořenů. O ty přišel, když ho vytahovali z pohodlného místa ve školce pro stromy.

Mezitím kluci kopali výsadbovou jámu. Ta musí být dostatečně velká, aby se tam pohodlně vešly kořeny stromu aby v ní bylo dost nakypřené hlíny, ve které stromu kořeny dobře porostou.

Po zkrácení větví v koruně přišla na řadu také kontrola kořenového systému. Všechny poškozené kořeny se musí zkrátit. V místě, kde by byly kořeny naštíplé nebo nerovně useklé, by se špatně hojily a mohla by ja napadnout některá dřevokazná houba. Když je hladce zastříhneme, strom snadno místo zacelí a kořeny zůstanou zdravé.

Do připravené jámy se nejprve zatlučou kolíky. To proto, že kdyby se nejprve zasadil strom, mohli bychom pozdějším zatloukáním kolíků poškodit jeho kořeny.

Na dno jámy se pak nasype malá vrstva zeminy. My jsme míchali původní zeminu s dovezeným substrátem.

Do připravené jámy jsme opatrně umístili strom.

Strom jsme narovnali aby nerostl nakřivo, zvadli jsme ho do té výšky, ve které byl vysazen ve školce a začali zasypávat zeminou i substrátem. Když už byl strom trochu zasypaný, přidali jsme do jámy tabletové hnojivo a pořádně strom zalili. Poté jsme pokračovali v zasypávání, až byla jáma zarovnaná. ze zbytku hlíny jsme okolo původní jámy vytvořili vyvýšený okraj a vznikla nám závlahová mísa. Až budeme strom zalívat, bude se v míse dobře držet voda (neodteče do trávníku).

Než jsme si donesli vodu na zalití stromu, umístlili jsme v blízkosti stromu ještě informační tabuli.

Tak tady je naše lípa v plné parádě. A my s ní.

Doufejme, že nám naše dílo hned tak nějaký vandal nezničí a že nám lípa pěkně poroste.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..