Betlémské světlo 2016

Ohlédnutí za Betlémským světlem 2016

Je sobota 17. prosince 2016 něco po osmé ráno a já vyrážám směr vlakové nádraží Kyjov.  Skautský klobúk mám naražený do čela, petrolejku v kýblu za sedadlem … je to tady, začínajú Vánoce. Po cestě eště přemýšlám co je potřeba dořešit … s paní Bardúnovů sme domluvení – připraví nám seznamy do kostela, aby sa mohli zapisovat lidi, keří chcú světlo na Štědrý den donést dom a dá informace na ratiškovský infokanál. Bráchovi sem nahrnul dvě krabice petrolejek, ať je dá po ročním oddechu zas dokupy a děckám ať nelapnú nekde po cestě, až budú světlo roznášet. Petrolej sem kúpil a jakúsi tisícihodinovů svíčku máme take doma nachystanú – letos sa totiž Světlo opatruje před Vánocama skoro týden. V Kyjově vysedám, do jedné ruky Víťu, do druhé kýbl s petrolejků a du. V čekárně už sedí Jestřáb, máme deset minut, tak sa zakecáváme – má prej jubileum, pro světlo je tady už po pětadvacáté! Přidávajú sa skauti z Dubňan a v čekárně sa na nás usmívajú další příchozí s lucerničkama. A je to tu…. vlak se světlem dojížďá na čtvrtú kolej. Následuje blesková akce – vyskakující brněnští skauti odpalujú Světlo všeckým, co sú poblíž, a během minuty už sedijú zase ve vlaku a mávajú nám. Tak rozlúčit, pofotit a vyrazit dom….hlavně aby nezduchlo světlo. Doma posichrovat do svíčky a odpoledne odpálit Světlo eště u našich ať je to jistější. Odpoledňa se pro světlo v Raťkách zastavujú mutěňáci a z Mutěnic putuje Světlo aj do Skoronic – líbí se ně, jak to pěkně funguje.

Den před Štědrým dnem máme Světlo s děckama na Vánočním pochrapu a nekolik lidí si ho přicházá připálit aj sem. Odpoledňa pak sedám a dávám dohromady seznamy z kostela na zítřejší roznášání – poskládat po ulicách a rozhodit do skupin, tak aby byly počty na skupinky pokud možno vyvážené.

A je tu Štědrý den, za oknem poledovica jak blázen -paráda, to chcu vidět kolik dojde děcek. Trochu s obavama dojížďám k našim na místo srazu. Kostrč si odrážám, sotva vysednu z auta, ale je to dobré, pár děcek už sa mě směje, takže došly. Postupně sa nás sešlo skoro třicet a to je na počasí, keré letos panuje velká paráda! Bez velkého zdržování rozdělit, do každé skupiny aspoň dvě lucerničky, seznam a vedoucího, který bude dávat pozor na děcka ať si nic nepolámú a može sa vyrazit. Celkem sedm skupinek sa vydává roznést „radost“ do téměř dvou set domácností v Ratíškovicách. Večer pak eště skupinka donese Světlo do kostela a letošní ročník Betlémského světla je zdárně za nama.

Za mě patří všem roznášejícím velký dík, že si i ve sváteční den najdou čas na tuto „novodobou vánoční tradici“ a přinesou plamínek Betlémského světla do ratíškovských domácností.

Pro ty z vás, kteří ještě nevíte, co je „Betlémské světlo“, jen pár slov o tomto novodobém vánočním zvyku. Tato akce vznikla v sousedním Rakousku v roce 1986, kdy malý plamínek, přenesený z věčného světla, jež hoří v jeskynní kapli v dalekém městě Betlémě, v jeskyni, v níž se narodil Ježíš Kristus, byl dovezen jako poděkování těm lidem, kteří jakkoliv pomohli dobročinné nadaci Světlo ve tmě. Tato nadace pomáhá především zrakově, ale i jinak postiženým lidem a její pracovníci proto chtěli všem svým dobrodincům poděkovat originálním, ale zároveň milým a přátelským způsobem. Světlo dovezli do Lince, kde nadace sídlí a kde jej původně slavnostně rozdávali. Za rok na to byli ke spolupráci při roznášení a rozdávání přizváni rakouští skauti, a protože se akce mocně rozrostla, přenesli její centrum do Vídně. A odtud se postupně začalo šířit do Evropy. Zde se také v polovině prosince sejdou skautské delegace z různých evropských států a při slavnostní ekumenické bohoslužbě je jim Světlo předáno. Do naší republiky jej dováží skauti z brněnského střediska „Řehoře Mendla“. Ve třetí adventní sobotě je pak Betlémské světlo rozváženo za spolupráce Českých drah do celé republiky, aby pak na Štědrý den bylo rozneseno do kostelů, domovů důchodců, nemocnic, hospiců a rozdáno sousedům, přátelům, rodinám, osamělým lidem… prostě všem, komu chceme udělat radost maličkým dárkem, spojeným s úsměvem a ujištěním, že nejsou ve světě sami.

Od Vánoc roku 1993 roznášíme světlo i my v Ratíškovicích!

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..