Železná sobota – 18.4.2009

“Prosíme občany, aby šrotové železo nachystali před své domy na ulici. V sobotu od 8:00 hodin budeme projíždět všechny ulice a šrot sbírat.” stálo na plakátech – a tak sa taky stalo!

Na svážení jsme měli k dispozici dvě vozidla – Aviu (řídil Fanda, pak Svaťa – Zámečníctví Stokláska) a traktor s vlečků (řídil “Apy” ObÚ Ratíškovice) a několik desítek ochotných rukou. Asi kolem poledne nám začalo docházet, že vozidel je málo, protože železa v dědině jako by neubývalo, ale spíš naopak. Začínalo nám být čím dál tím víc jasné, že to bude “do tmy”. A taky že jo!

Začalo sa v 8 ráno a končilo kolem půl deváté večer. Na brigádě se vystřídalo okolo 30ti brigádníků a někteří to tahli nonstop! Železa bylo letos mimořádně moc, v každé ulici 3 až 15 “hromádek” (někdy hromad) nebo bylo “zacůvaj k nám do dvora” a už jsme jeli na výklopník za bazén. No zkrátka jsme si zase jednou pořádně mákli – Navozili jsme přes dvacet vrchovatých fůr a na výklopníku vznikla hromada šrotu o rozměrech cca 15 x 15 x 3 metry! Letos bylo opět mimořádně mnoho kol (bicyklů)- určitě přes 100 ks, dále hodně barelů cca 30 ks a van cca 20 ks a tak jako každý rok některé krámy pouze změnily svého majitele. Opět se vynořilo nespočet kutilů a sběratelů a ten shání staré kolo, ten pluh, ten šicí stroj, ten brány, ten hup-cuk, ten nic, ale co gdyby sa neco hodilo, ha?

Většinu z těchto žadatelů uspokojíme, stejně to dřív nebo pozdějc skončí u nás – v železné sobotě, tož co! Škoda jen, že výkupní cena železa je (prej kvůli krizi) zrovna tak prokletě nízká. Ale nešť-neco utržíme a ratiškovské dvorečky, hůry a sklepy si zase trochu odlehčili a vydechli.

Na závěr tohoto textu bych ještě rád uvedl výsledky malé ankety, která proběhla těsně po brigádě na Sportě na Vlachovce u 12-ti stupňové orosené Plzně, která krásně spláchla prach a rez, který se nám po celý den nepříjemně usazoval v hrdle. Jednalo se o odhad – kolik teho bude tun? Vítěz (pouze přesný tip) má příští rok registraci do Junáka Ratíškovice zdarma.

Zde jsou ty “kvalifikované” odhady v tunách:

  • Apy 28
  • Emik 52
  • Palis 35
  • Raška 34
  • Šam 33
  • Fill 40
  • Dochtor 41
  • Hasky 37
  • Ruf 48

Zapsal: Palis

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..